1910-1953

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gaat SV Bleijerheide samen met de Rooms Katholieke Nulland Achilles Combinatie, hetgeen betekent dat SV Bleijerheide letterlijk wordt omgedoopt in een RK-vereniging. Op deze vereniging werden verschillende sporten uitgeoefend. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog fuseren de ICVB en de KNVB waardoor alle deelnemende teams in KNVB-verband uitkomen. Na de fusie tussen de KNVB en de RKF komt SV Kerkrade terecht in de 2e klasse en promoveert in 1948 naar de 1e klasse. Dat betekent dus concreet dat er 3 Kerkraadse voetbalclubs op het hoogste niveau spelen.

Op 20 juli 1910 werd de eerste voetbalclub in Kerkrade opgericht: SV Juliana uit Spekholzerheide. Echter, pas in het jaar 1913 krijgt men van de Limburgse Voetbal Bond toestemming mee te doen aan de Limburgse competitie.

Op 27 juli 1914, vier dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, wordt er in de Kerkraadse wijk Bleijerheide de voetbalclub BVV Sparta opgericht. Dat is de officiĆ«le oprichtingsdag van Roda JC. In dat zelfde jaar neemt ook BVV Sparta deel aan de competitie van de Limburgse voetbalbond. Twee jaar daarna sluit BVV Sparta zich aan bij de Rooms Katholieke Federatie (RKF) en wordt voor het eerst in de geschiedenis kampioen. Een aantal jaren later, in juli 1921, verovert BVV Sparta de Velocitas-beker door clubs als PSV, Juliana, Valkenburg en Velocitas te verslaan. In 1923 stapt BVV Sparta naar de Nederlandse Voetbalbond en verandert zijn naam naar SV Bleijerheide. Ondertussen vormt zich op 1 augustus 1926 in Kerkrade een derde voetbalclub die zich SV Kerkrade noemt, in de volksmond ook wel Kerkrade Minor genoemd. In 1928 promoveert SV Kerkrade naar de hoogste klasse in de RKF, waar men kampioen werd in 1935 en 1939. Ondertussen doet SV Bleijerheide het goed, en het lukt hen in 1931 te promoveren naar de eerste klasse van de Nederlandse Voetbalbond.